• Groddjonas

Drinkar på groddar och skott!

Uppdaterad: 30 maj 2019

Groddsmoothies var i princip min modersmjölk när jag frodades. Varje morgon gjorde min kära mamma smoothies på groddade mungbönor till mig och syskonen. Här kommer några smoothierecept som jag kör på:


Mungböngroddsvälling:

1-2 Stycken äpple

300 gram groddade mungbönor

1 msk Celyon kanel

1 msk kardemumma

1 tsk ingefära

1 nypa kryddnejlika

ca 3-5 dl vatten (den ska bli juiceaktig, inte för krämig)


Mungböngroddar innehåller amylas (vitamin b17). Dricker man mungböngroddar i stora volymer, vilket jag gör några gånger per vecka bostar man kroppen rejält med detta "vitamin", som det egentligen inte får kallas. Vitamin då alltså... 1950-talet förbjöds detta namn, då många under denna tid läste nykommen forskning om att amylas kunde hämma tillväxt av olika cancersorter.


LivsElexir ca 1 L :

4 stycken 6 cm långa selleristjälkar

1 näve vetegräs

1 näve broccoligroddar

1 näve fänkålsgroddar

1 halvt äpple

1 banan

1 dl hallon eller blåbär

Vatten


Först och främst. Mixtrar man med så här många olika smaker är det väldigt lätt hänt att det smakar skit, på ren svenska. Så håll er till receptet. Jag har nog misslyckats fler gånger än jag lyckats, när det gäller groddsmoothies. Det är en kombination av vetegräs, selleri, fänkålsgroddar och hallon som binder sig väldans fint.


För det andra. Jag vet, det är otroligt många olika ingredienser...

(kritiskt läsare) -Hur pallar du ens det är Jonas? Köp en jädrans pulver instället.

Jag hade heller inte pallat om jag inte fryst in varenda ingrediens. Yes, jag fryser in allt ihop! Odlar upp för ca 15-20 doser och fryser in! broccoligroddarna blir till och med nyttigare när de fryses in, läs mer om frysa in här: ......


Varför är detta då kanske världens nyttigaste smoothie? Tänker ni...


Alright, vi börjar med Selleri. Selleri har påvisat sig vara en otroligt lever-renande, antiinflammatorisk och toxin rensande grönsak. Under år 2018 det blivit en superduper trend att drick selleri-juice på fastande mage, för att bland annat rena lever och dämpa inflammation. Det var Anthony Williams som som fick fart på denna trend genom boken "Liver Rescue". En av många kändisar som hakat på är Sylvetser Stallone. Här är ett litet citat från honom: “Celery juice is sweeping the globe. It’s impressive how Anthony has created this movement and restored superior health in countless people around the world.”

— Sylvester Stallone

Anthony rekommenderar dock selleri-juice som ren produkt för sig själv, för maximal hälsoeffekt. Men, i min supersmoothie får den inte stjäla hela showen. Jag kör dock Selleri-juice som han rekommenderar ibland.

Läs mer om selleri-juice här:http://www.medicalmedium.com/blog/celery-juice


Next up är Vetegräs. Det är väldigt lätt att övertala näringskunniga människor att de bör dricka vetegräs. Det enda man behöver säga är: 100 gram vetegräs innehåller 30 gram fibrer, 30 gram fullvärdigt protein och det dagliga behovet av de flesta mineraler och vitaminer. Haha... Det finns inte, vad jag vet, en så fullproppat produkt med både makro- och mikronutrienter som vetegräs (havre och korngräs är typ lika nyttigt). 100 gram täcker alltså dagliga behovet av fibrer ( 30 gram enligt livsmedelsvärket, 60 gram enligt mig) och mer än halva dagliga behovet av protein. Denna produkt är även den otroligt... otroligt.. renande! Den används på alla västerländska hälsoinstitut som man kan ta sig till.


Nmr 3 på listan är fänkålsgroddar. Fänkålsfrön, vilket egentligen inte klassas som frön utan små "frukter", innehåller höga mängder nitrat.

Nitrat har visat sig vidga artärer, som blodet transporters igenom, vilket i sin tur ökar syretillförseln. Det är precis detta löpare som dricker rödbetsjuice är ute efter, att deras artärer vidgas.

Hur mycket nitrat finns det då i fänkåls"frukterna"? Det hittar jag tyvärr inga studier om, de beskrivs endast som väldigt nitrat koncentrerade frön... Jag personligen känner nästan alltid av en väldigt tydlig ökning av klarhet i huvudet. Efter jag druckit smoothie på fänkålsgroddar... På ett möte jag hade för ca 1 år sedan bjöd jag en kund på smoothie med fänkålsgroddar. Han förklarade känslan liknande till att vara "hög", han var även tveksam på om han vågade köra bil direkt efter. Haha... Det kan vara av denna anledning som man rekommenderar att barn under 12 och kvinnor som ammar inte ska förtära fänkålsfrön.

Video om fänkålsfrön som artärvidgare för bergsklättrare har ni här: https://www.youtube.com/watch?v=-1RgPLhRxY8


Sist men inte min har vi Broccoligroddarna. Dessa groddar är även de, precis som sellerin, trendiga. Kanske inte på samma nivå, men det finns många där ute som hört om deras otroliga hälsoeffekter...

Det finns tusentals studier om ämnet sulforafan i just broccoligroddar. Denna potenta antioxidant, som visat sig vara 30-50 gånger mer koncentrerad än vanlig broccoli, har visat sig ha starka cellrepareande egenskaper. Om de fryses inn innan förtäring kan mängden sulforafan till och med dubblas, vilket för mig är helt otroligt. DR. Rhonda patrick pratar om det där: https://youtu.be/uxM_CLsvieE?t=2025&fbclid=IwAR3MXv-W7BHIRE5o8byNOUhiK_vzTfyQHnpSiflb4mBj6WKK1XMVbKvFjiE


Broccoligroddarnas cellrepareande egenskaper har visat sig i många studier, bland annat i en studie där man såg att barn med autism visade sig, i typiskt autism test, ha 33% bättre resultat i beteende och 17 % förbättrat resultat i sociala möten. Studie på det har ni här:https://www.pnas.org/content/111/43/15550


Sulforafanet har även visat sig vara effektiv mot diabetes typ2 patienter. Svensk artikel skriver om det här: https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet/broccoli-i-fokus-nar-ny-substans-mot-diabetes-identifierats.cid1475132


Varför som friskt person ha broccoligroddar i smoothien då? Cellreparerande egenskaper förbättrar cellreperationen i kroppen, vilket minskar celldelningen. Ju långsammare celldelning vi har, desto långsammare åldras vi. Tänk dig att vi har ett visst antal celldelningar på oss, innan vi är gamla och dör. När vi förbrukat alla, ja då är vi helt enkelt döda.


Alla frön går att beställa frön Sproutly.se. Jag rekommenderar att köpa stora förpackningar, för att få ner kilopriset. Glöm inte följa mig på instagram @groddjonas


439 visningar

Här håller jag hus:

  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle