• Groddjonas

Raw-Bollar på Bovetegroddar

Uppdaterad: 28 feb 2019


Här kommer ett unikt efterrätts-recept som kan ätas med gott samvete! Och ja, det innehåller bovetegroddar.

Bovete odlas flitigt i Sverige och innehåller något som kallas "vattenlösliga fibrer". Det är detta som gör att de, när de gror, bildar en massa gelé.


Vattenlösliga fibrer har kommit upp på tapeten i samband med ökad forskning om tarmfloran. De har visat sig vara väldigt uppskattad mat, för bakterierna i vår tarm. Vattenlösliga fibrer kopplas även till inflammationsdämpande och blodfettssänkande effekter.


"Alright Mr Jones, Nuff Said! We want the recipe" Okeeej, här kommer det:

Ingredienser:

2 dl groddat/blötlagt bovete (motsvarande 1 dl torrt bovete)

5-10 dadlar och fikon. Beroende på hur sötberoende du är.

1-2 dl naturella nötter. Cashew, valnötter, pekannötter, mandlar, hasselnötter.

3-4 msk kakao.

2-3 msk kokosolja


....Mixa allt i matberedare. Rulla i kokosflingor, eller annat mysigt att rulla i!


Att tänka på...

Nötterna kan blötläggas, för att göra dem ännu mer tarmvänliga. Nötter innehåller enzymhämmande ämnen som försvinner vid blötläggning.

Se även till att så många ingredienser är ekologiska!

Bovetet måste inte bli groddar, utan räcker att endast blötlägga.


Har du aldrig framförhållning till efterrättsbakande? Vilket leder till att du inte "hinner" blötlägga nötterna. Blötlägg då en massa nötter på en gång och frys in!


Hur odlar man bovetegroddar? https://www.youtube.com/watch?v=VF2q-I2CIiM





174 visningar

Här håller jag hus:

  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle