• Groddjonas

Hur odlar man Solrosskott?

Uppdaterad: 8 okt 2019

Hejsan kära ni! I samband med att solen blir allt starkare odlar jag mer och mer solrosskott!

Solrosskott odlade i jord!

Solrosskotten får en väldigt frisk smak och lätt nötig touch. Jag älskar att ha dem nerklippta i salladen eller att göra pesto på dem!


Solrosskott är en grönsak Ann Wigmore, grundare av hippokrates i USA och min stora idol, förespråkar starkt! Näringsmässigt benämns solrosskotten som balanserande och kompletta. De innehåller alla essentiella aminosyror och är proppfulla med klorofyll. Den kemiska strukturen av klorofyll är nästan identisk med ämnet hemoglobin, som bildar människans blod. “American Cancer Society” har med klorofyll som förslag som “Alternativ” behandling, en stor anledning till detta är på grund av att behandling med klorofyll har visat sig vara helt utan biverkning.


Fotograf: Jennie Blucher

Hur odlar man solrosskott? Jag tänkte att jag skall guida er steg för steg:


1. Förbered odlingslåda, med eller utan jord. Gärna något med lock över. Annars får du täcka med handduk eller liknande. Förslagsvid https://sproutly.se/odlingsburkar/micro-leaf-box

2. Dosera så mycket frön som ska användas. På en yta 20x20 cm kan ca 7-8 msk räcka!

3. Blötlägg fröna i 24 timmar.

4. Låt de sedan grodda i ett dygn i groddbox eller sprid ut i jord/odlingsyta direkt efter blötlägging.

5. Fukta fröna rejält och täck över med lock. Om fröna torkar ut kommer de inte att gro. Av denna anledning kan det vara bra att grodda dem i groddburk tills man ser en grodd.

6. Håll fuktigt med sprejflaska till alla groddar borrat sig ner i jorden, ca 3-4 dagar, därefter räcker det med att endast vattna jorden. Odlar man utan jord tar man hela "mattan" som bildats av de rötter som växt ihop och sköljer denna under kran. Droppa av och sätt tillbaka

7. Solrosskotten skördas efter 6-8 dagar. Vid denna tid är de som allra godast och nyttigast. De skördas med sax eller kniv.

Solrosskott som odlas under tryck

Tips: Om man har ett tryck ovan på fröna/groddarna de första 3-4 dagarna kommer man få en jämnare längd på skotten. På så vis väntar man in de långsammare och de snabba hålls nere.


Recept på Solrospesto:

1 stor näve solrosskott

1 näve basilika

1 klyfta vitlök

1 nypa salt

1/2 citron

1/2-1 DL olivolja

1-3 msk äppelcidervinäger


Recept till sallad har ni här: https://www.groddjonas.se/blogg/syrlig-groddsallad-med-%C3%A4pple
Solrosskott behöver inte växtbelysning under sommaren.

Solrosfrön för odling av skott ska vara salmonella-testade. Jag rekommenderar att inte köpa frön för fågelmat. Dessa behandlas på sådant vis som kan vara skadligt för vår hälsa. På https://sproutly.se/28-fron/ekologiska-solrosfron-100-g hittar ni eko solrosfrön som är salmonella testade! Rekommenderar även att kolla på skott-boxen: https://sproutly.se/odlingsmaterial/micro-leaf-box. Den använder jag mig av när jag odlar skott i jord.


Denna helg har https://sproutly.se/ 20% rabatt på Ekologiska Solrosfrön. Passa på!Här håller jag hus:

  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle