• Groddjonas

Nötter och frön!


Nötter och frön är viktig basmat för de som vill kunna förlita sig på att de får i sig tillräckligt med näring från en kost som är till största del baserad på vegetabilier.


"Nötter som blötläggs i groddbox"

Om vi bara ser på nötter och frön för dess innehåll av olika näringsämnen är de otroligt nyttiga! De är råvaruprodukter som innehåller mycket fibrer, protein, fetter, vitaminer och mineraler. Olika frön och nötter innehåller olika mycket av näringsämnena, såklart! Psylliumfrön till exempel, innehåller bara fibrer och kolhydrater medan valnötter, mandlar, cashewnötter innehåller hela 40-65% fett och 15-23% protein.


Tyvärr är det inte alltid så enkelt som att se på råvaror utifrån en näringsanalys.... Frön och nötter innehåller, precis som baljväxter och spannmål, antinutrienter som binder näringsämnen och kan orsaka skada på tarmvilli (hårliknande partiklar i tarmen som fångar upp näring).Fytinsyra, som är den mest förekommande antinutrienten, rekommenderar olika hälsoinstitut ett dagligt innehav av inte mer än 400-1000 mg per dag. Det går inte att sätta en exakt rekommendation eftersom det är väldigt beroende från person till person. Generellt brukar man säga att ju friskare tarm en person har desto mer fytinsyror klarar hen av. 100 gram ekologiska råa mandlar innehåller ca 1200 mg.


Vid en studie kan man se att en måltid med höga mängder fytinsyror tog man upp 60% mindre magnesium än i en måltid med nästan inga fytinsyror alls.


De frön, bönor och nötter med allra mest fytinsyror är:

Paranötter: 1700 mg

Kakaobönor/pulver: 1700 mg

Mandlar: 1200 mg

Valnötter: 900 mg


För att få i sig alla de nyttiga och kroppsbyggande näringsämnena utan att skada tarmen och gå miste om massor av livsnödvändiga mineraler och proteiner blötlägger, groddar eller fermenteras frön och nötter innan konsumtion. Upphettning minskar även fytinsyror, men tar död på många nyttiga ämnen och bildar i vissa fall nya farliga ämnen. Vid blötläggning av nötter och frön i 10 timmar brukar man se en halvering av fytinsyror och ännu mer om skalet plockas av. Vid konsumtion av mandlar, som innehåller mest fytinsyror efter paranötter, kan det vara bra att avlägsna skalet. Detta görs lättast efter blötläggning.


Jag använder oftast nötter i såser och patéer! Det kommer en del sådana recept i boken som kommer ut slutet av 2019. Här har ni en smakprov:"Valnötspaté"

Valnötspaté (4 personer) (recept från skeppsgården livingfood hälsohem)

2 dl Valnötter

3 st Morötter

½ st Gul paprika

1-1,5 msk Tamari

1 näve färska eller 2-3 tsk torkade Örtkryddor (Persilja eller Dill)

1 st Lök

1 st Citron

2 tsk Riven ingefära

Blötlägg valnötter i minimum 8 timmar. Kör allt i matberedare förutom lök. Finhacka löken och tillsätt i smeten, lök ska alltså inte köras i matberedare.


https://sproutly.se/fron-40g-3kg/ekologiska-notter hittar ni nötter i förpackning 500g till 1kg! Genom att sälja i större förpackningar, kan vi hålla nere priserna!

Här håller jag hus:

  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle