• Groddjonas

Lär dig grodda mungbönor på bästa sätt!

Uppdaterad: 1 aug 2019

(Hela veckan ut har Sproutly.se 20% rabatt på mungbönor, ärtor, linser och adukibönor i alla förpackningar med rabattkoden "baljväxter". Passa på! https://sproutly.se/28-fron/ekologiska-mungbonor-190-g)


Att grodda mungbönor är verkligen någonting varenda svensk borde göra. Något som är så otroligt enkelt, ekologiskt, hälsosamt och miljövänligt. Blir det mer trendigt än så?


I detta inlägg kommer jag förklara de olika odlingsmetoderna, vad man bör tänka på, hur nyttiga de är och vad man kan använda dem till.


Odlingsmetod:

Om man inte har en groddlåda/box är det ingen fara, det fungerar faktiskt lika bra utan! Jag, som har ca 15 stycken odlingslådor hemma hos mig använder mig till och med av denna metod. Grundprincipen är:

1. Rengör fröna under rinnande kranvatten

2. Blötlägg i 24 timmar

3. Förflytta bönor till sil

4. skölj morgon och kväll i 3 dygn (inklusive blötläggningstid)

5. Skörda groddarna när de sugit åt sig allt vatten och inte längre är blöta. Förvara i kylskåp i sluten förpackning.


Viktigt att tänka på... Skörda i tid! Vanligaste misstaget folk gör när de odlar mungböngroddar är att låta dem gro för länge. Groddar man i sil är detta viktigast av allt. Täck silen med handduk, så fukten bevaras.


Om jag fått för mycket mungböngroddar förvarar jag dem i frysen och använder i smoothie.

Jag brukar även blanda linser, adukibönor eller ärtor innan jag groddar dem. För att öka variationen av aminosyror.


Varför ska man odla mungböngroddar?

Det finns 100-tals studier om groddade mungbönor och vilka hälsoeffekter de har. Eftersom jag är delägare och VD för företaget Sproutly är jag försiktig med att själv påstå de olika hälsoeffekterna, utan hänvisar endast till studier från "National Center for Biotechnology Information". "NCBI tillhandahåller en öppen och gratis sekvensdatabas kallad GenBank samt ett öppet index över biomedicinska forskningsartiklar via PubMed Central och PubMed, såväl som annan information relevant inom bioteknik." - Wikipedia


... Ja, nu var det sagt...


Studie 1 från NCBI: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3899625/


Översatt abstrakt text genom google: Dessutom sammanfattar vi också dynamiska förändringar i metaboliter under groddprocessen och relaterade biologiska aktiviteter, inklusive antioxidant, antimikrobiell, antiinflammatorisk, antidiabetisk, antihypertensiv, lipidmetabolism boende, antihypertensiva och antitumöreffekter, etc., med målet att ge vetenskapliga bevis för bättre tillämpning av detta vanligt föda som ett läkemedel.


Tycker du det är intressant och vill läsa mer hänvisar jag dig till att söka mer på din sökmotor. Använd då orden "Groddade mungbönor"+ antingen "vitamin-b17", "amylas" eller "diazepam".


Studie 2 från NCBI: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24877129

I denna studie testade de hög koncentration av ämnet diazepam på möss. Ämnet diazepam visade sig öka i mäng vid groddning och fermentering.


Såhär skriver 1177.se om diazepamet:

"Diazepam används som lugnande medel vid oro, ångest, rastlöshet och inför operationer, undersökningar och provtagningar som kan orsaka oro. Läkemedlet används också för att bryta långvariga epileptiska anfall, feberkramper och stelkramp för att få spända muskler att slappna av."


Recept...


Gör en sallad på:

Mungböngroddar

Alfalfagroddar, linsgroddar och/eller adukiböngroddar

Riven Vitkål

Hackad rödlök

Rivet äpple

Blötlagda Pumpafrön eller solroskärnor

Tomater

Oliver

Lite olivolja


Eller en smoothie på:

100-200 gram groddade mungbönor (groddade 3 dagar)

50 gram ananas

Vatten tills det blir bra konsistensOm ni uppskattar den här informationen önskar jag att ni delar den vidare. På så vis kan jag fortsätta med det jag gör.


Tänk på att "Vanliga" mungbönor i butik inte garanterar bra kvalitet på groddarna och har heller inte testats för salmonella eller e-coli. Därför rekommenderar jag, såklart, mina mungbönor som har superkvalitet, kommer från Italien och är testade.


Glöm inte att följa mig på instagram för mer spännande groddinfo @groddjonas.
Här håller jag hus:

  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle