• Groddjonas

Hur odlar man bovetegroddar och vad använder man det till?

Först och främst; ja. Jag groddar såklart bovetet innan konsumtion! Detta görs för att minska mängden antinutrienter och få igång groningsprocessen! Enkelt förklarat, för att göra det så nyttigt det kan bli.


När vi får igång groningsprocessen bildas skyhöga mängder enzymer och ämnet fytas ökar. Fytas hjälper till med nedbrytningen av antinutrienter och hjälper fermenteringsprcessen i magen.


Bovete blötlagt och groddat i 1 dygn

Vattenlösliga fibrer, det är något som förtjusar mig! Vattenlösliga fibrer är de lenare fibrerna som visar sig i geléaktig form. Bovete, havre, linfrön, chiafrön, psylliumfrön och basilikafrön är endast några av de frön som innehåller vattenlösliga fibrer. Denna sortens fibrer har visat sig vara extra omtyckta av våra inneboende vänner; tarmbakterierna. Fibrer, som ej tas upp i vår tunntarm, käkas upp av tarmbakterierna i tjocktarmen. Mätta och belåtna tarmbakterier bildar i sin tur livsnödvändiga "kortkedjiga fettsyror" så som smörsyra. Detta ämne forskas det hejvilt om i nuläget. Bland annat har de visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper och hämma tillväxt av skadliga bakterier (bland annat cancerceller i tjocktarmen. Smörsyra har även kopplats ihop med åldersrelaterade sjukdomar, som alzheimers och parkinson. Information hämtad från den omtalade boken "Kimchi Kombucha" av Soki Choi

Bovete groddat i 2 dygn

Hur odlar jag bovetegroddar?

Det är otroligt lätt, när man gör rätt. Bovetegroddar vill inte få en svans längre än ni ser på bilden, efter det går den mjöliga smaken över till en beskare och vattnigare smak. Grodda därför max 2 dagar. Det kan till och med räcka med 1 dygn.


Gör så här:

  1. Dosera hur mycket du vill ha. Volymen dubblas ungefär.

  2. Rengör fröna i en sil

  3. Blötlägg fröna i 12 timmar

  4. Lägg tillbaka fröna i silen och skölj tills allt gelé runnit av.

  5. Låt silen stå framme i rumstemp 1-2 dygn (inklusive blötläggningstid). Skölj ej på nytt!

  6. Förvara i kylskåp. Måste inte vara i stängd förpackning utan kan stå öppet i 2-3 dagar.

Här har ni även en video om hur man odlar bovetegroddar: https://www.youtube.com/watch?v=VF2q-I2CIiM&t=3sHur använder jag bovetegroddarna?

Bröd, gröt, rawbollar och glass. Där har vi 4 spännande användningsområden! Bovetegroddar har nästan ingen smak och ger en mjölig konsistens, därför passar de helt perfekt som supernyttig bas!


Bröd:

1 dl mungbönor (2 dagar groddat)

1 dl skalat bovete (1-2 dagar groddat)

1dl HEL vete/råg (2 dagar groddar)

1 dl solrosfrön/pumpafrön (8 timmar blötlagt)

4-6 msk Linfrön, chiafrön eller psylliumfrön (8 timmar blötläggning)

1 dl valnötter (8 timmar blötlagt)

3-4 msk fiberhusk

1-2 msk stött kummin

Honung/aprikos/fikon/russin som sötning

Lite havssalt (urtekram har en grym atlanten havssalt)


Gör så här:

Mixa vete och råggroddarna med salt, kummin och fikonen (eller vad du väljer att söta med). Rör ner smeten med de andra ingredienserna. Valnötterna kan behöva delas. Lägg på bakplåtspapper i ugn och grädda i 2-3 timmar på 80-100°.


Vete, råg och mungbönor kan ersätta varandra i receptet.


Är du känslig för spannmål kan de fermenteras efter groddning. Då ligger groddarna i 1 L vatten med 1 msk honung i 4-8 dygn. Vätskan som blir över ska vara syrlig, det är ett tecken på att fermentering gått väl. Fermenterat vetekorn har visat sig innehålla 12 ppm gluten, en volym som klassas som glutenfritt.


Bovetegröt:

Bas:

1 dl bovete

2msk chiafrön/linfrön/psylliumfrön

1 näve mandlar/cashewnötter/ pekannötter/ hasselnötter/valnötter

1-3 dadlar/fikon/aprikoser/

Smaksättare:

-Äpple-kanel-kardemumma-ingefära

-Rabarber-jordgubb-kiwi

Prova dig fram!


Gör så här:

Grodda bovetet och blötlägg frön/nötter. Kör allt i matberedare och toppa gröt med bär, blötlagda nötter och kokoskött!
Jag använder även bovetegroddar i rawbollar, istället för havregryn. Skillnad på nyttigheter? Havregryn ångpressas så att antioxidanter, enzymer, goda bakterier och fytas dör. Bovetegroddar växer och är levande! All nyttighet bevaras och mycket tillkommer :)


Är du taggad på att laga mat med bovetegroddar? På https://sproutly.se/ har vi 15% rabatt på bovete i alla volymer fram till måndagen den 24 juni!


Tänk på att bovete för groddning alltid ska vara skalat!


Glöm inte följa mig på instagram @groddjonas för mer inspiration!


Här håller jag hus:

  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle