• Groddjonas

"Hälsosam relation till mat"

Det här är min synvinkel på hur en relation till mat bör se ut. Det behöver inte betyda att den är rätt, utan skall endast ge dig ett intressant perspektiv. Läs och dra egna slutsatser.


Idag, den 3 maj 2019, åt jag min sista måltid vid 17-18 tiden. Därefter tog jag på mig farsans fula, men ack så varma, mössa och begav mig ut mot ån som ligger en kvart bort. Det tog ett tag för mig att komma ner i varv, den inre stressen blir alltid så mycket tydligare när jag kommer ut i naturen. Under den första kvarten kopplas tankarna och känslorna ihop med tiden. Min hjärna kan låta ungefär så här: Vad händer ikväll? När kommer fröna från Italien? Vad menade hon med det smset? Är han irriterad på mig? Ska jag köpa glass på väg hem? Även fast jag inte bör äta mer. Etc...


Tankarna, och känslorna som produceras av tankarna, grundas på sådant som hänt eller skall hända. Ju längre jag vistas i naturen desto mindre grundas mina tankar ur tiden. Ljuden från de kvittrande fåglarna, det porlande vattnet från bäcken och ett brummande ljud från en motorcykel hörs på avstånd. Insikten om varifrån jag vill grunda min lycka ur blir klarare och klarare. I gudomligheten, nuet, det absoluta, det enhetliga. Allt annat än det som sker här och nu har noll värde, det finns inte. Iallafall inte mer än som en sinneskonstruktion, skapat ur vårt intellekt.


På så vis vill jag leva mitt liv, stadigt grundad i nuet. Jag vill inte grunda min lycka på sinneskonstruerade idéer. Där jag går runt och känner mig glad för att jag snart ska få äta lunch eller imorgon skall träffa mina vänner.


För att tydligare koppla ihop det här till mat... Mat är något som de flesta människor vardagligen grundar sin lycka i genom att konstant plantera en tanke om att de snart skall få äta. Jag själv har under deprimerade perioder av mitt liv ersatt lyckan man kan känna i det underbara nuet med lycka som skapas ur idéer om vad man bland annat skall äta. Eftersom jag har relativt starka beroendegener är detta något jag fått jobba med en del.


För att förtydliga hur människor faktiskt grundar lycka i idén om något och inte själva görandet skall jag be dig kolla på vad människor gör när de äter. Kolla in lunchen på vilken arbetsplats som helst och du kommer att se hur 90% av alla som "äter" kollar ner i sin mobil. Lunchen, som de ivrigt gått och väntat på enda sedan frukosten tog slut...


Beroende av mat och dryck, vilket 90% av Sveriges befolkning har till kaffe, är även det en stor bov till varför människor grundar sin lycka i idéer. Tänk dig att du skall ut på en dagsutflykt till Ven med hela släkten. Vad händer om någon skulle glömma kaffet och fikan? Hela resan skulle i princip var förstörd. Varför är den det? När fikat endast skulle ta 5% av utflyktens tid. Varför är inte bara 5% av utflykten förstörd? För vi människor grundar lycka i idéer.


Jag har de senaste 4 månaderna kört efter något som heter periodisk fasta. Man äter mellan 4-10 timmar per dygn. Ibland äter jag frukost, men oftast skippar jag den. Så jag äter, 4 av 7 dagar per vecka, mat mellan 11 och 18 tiden. Det tog 1-2 månader innan kroppen lärde sig att använda lagrad energi. Jag har faktiskt, tro det eller ej, som allra mest fokus när jag inte ätit på ca 20 timmar. Vilket kan hända när jag är ute och reser. Låt oss se hur jag åt idag... Frukost kl.8 (rawfood gröt, finns recept), 2 äpple kl 13 och middag kl 17 (Otroligt stor och god groddsallad med mycket fibrer, protein och fetter). Idag blev ingen fasta, men imorgon äter jag inte förrän vid 12 tiden. Då blir det 19 timmar sedan jag åt.


Periodisk fasta är en väl beprövad metod. Det finns studier på att daglig fasta minskar celldelning och ökar cellreperation. Man kan tänka sig att människan har ett visst antal celler att dela, när vi nått vårt maxantal skrumplar vi ihop och dör. Ju långsammare celldelning vi har desto längre lever vi, helt enkelt. Fasta är återkommande i de flesta religioner, både kristendom och Islam.


Min teori om "hälsosam relation till mat" grundas i att endast älska maten under den korta tid som den konsumeras. Däremellan sker fokusen på de andra underbara sakerna som händer här i livet.Här håller jag hus:

  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle