• Groddjonas

Hälsa ska alltid gå hand i hand med vår planet

Uppdaterad: 10 jun 2019

"Hälsa går hand i hand med vår planet". Det är en värdering som jag kämpar för skall genomsyra allting jag gör. Både i privata och företagssammanhang.


Just nu är jag uppe i Stockholm ute på lidingö i lillebrorsans lägenhet, Simon åkte precis upp till Norge för att filma. Jag skrollade igenom facebook, ett görande jag förkastar, och såg "The guiardians" artikel om Fisken. Hur allvarligt läget är i våra hav, att människan i princip äter upp sin framtid. https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/may/09/seas-stop-eating-fish-fishing-industry-government?fbclid=IwAR1ohRAe51hVKm68Whcxw_3Vhm2It6NU_RL52lqJeCD_8phsGXt2qQqV6uU


Jag utbildar mig till näringsterapeut här i Stockholm och har nog haft 4-5 olika lärare de senaste 5 månaderna. Varenda en av dem rekommenderar friskt och passionerat om hur nyttigt det är med fisk och att i princip alla bör konsumera fiskolja. Vi är ca 15 stycken elever varav 2-3 stycken har valt, ur moraliska själ och starka värderingar, att inte konsumera fisk.


Jag dömer inte längre människor så hårt som jag tidigare gjort. Då jag ser folks "Jag" som otroligt komplexa resultat av allt som skett i dennes liv. Jag har inte rätten att döma, helt enkelt. Jag ser det mer som att jag har ett ansvar att upplysa och att vara ärlig.


Snälla kära ni, öppna er för upplysning och ifrågasätt era handlingar. Att konsumera mat som förgör vår planet, som stjäl tid från vår framtida generation är en handling som grundas ur omedvetenhet.


Omedvetenhet förblir omedvetenhet tills det hamnar i vårt medvetna sinne. Därefter får du göra ett val, som skapar definitionen av det ytliga Jaget. Du får själv välja, hur egocentrisk du vill vara.


Jag är 23 år gammal och planerar att få barn någon gång i framtiden. Om jag någonsin får frågan från dem, varför våra hav inte ser ut som de gjorde förr. Då vill jag kunna svara på den frågan, utan att skämmas.


Jag är inte forskare om hav och fisk, men litar på den information jag läser. Jag tror att denna situationen är otroligt allvarlig och något vi snabbt måste förändra. Dela gärna du också, för att väcka folk ur deras omedvetenhet.


/Jonas


Här håller jag hus:

  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle