• Groddjonas

Blanda dina frön innan groddning!

På senare tid har jag blandat många olika sorters frön innan de groddas. Detta gör jag för att öka variationen av olika näringsämnen, speciellt aminosyror! Det ger även spännande smakkombinationer!


I Stig Bengmarks bok "Välj Hälsa" kan man läsa om tester som gjorts på urbefolkning. Dessa folkgrupper hade markant bättre och mer varierad tarmflora än de som lever i den moderniserade västvärlden. Urbefolkningen som testades åt till 90% växtbaserad kost och varierade sin kost på ca 120 grönsaker. Nu är 80% av den typiska västerländska dieten utspridd på ca 8 olika produkter."Groddjonas Ekoblandning"

Hur många frösorter kan man blanda per gång? I den fröblandning jag gjort de senaste månaderna är uppemot 8-10 olika sorters frön.


Måste alla sorter ta exakt lika lång tid på sig innan de är färdiga? Denna fråga får jag ofta och svaret är nej. Det måste de inte göra... Så fort fröet har fått en grodd är den ät-duglig. Det är faktiskt som så att ju kortare en grodd är desto mer koncentrerad näring innehåller den. Detta på grund av att groddar snabbt fylls med vatten. Groddar man i 3-4 dagar går de flesta sorter att blanda innan groddning med undantag från lök, fänkål och spiskummin. Dessa sorter kan ta uppemot 3-4 dagar innan deras svans visar sig. I dessa fall kan man blanda ner blötlagda alfalfafrön efter 3-4 dagar.


Vilka frön blandar du då Mr GroddJonas?

Mungnönor, linser, alfalfa, rädis, broccoli, raps är den jag kör på oftast. Det händer ibland att lite senapsfrön strösslas ner om jag vill ha mer pepprig smak eller ärtor om blandningen ska bli matigare.Kletig "Snabbmats Groddsallad

Alright, intressant Groddjonas. Men vad använder du denna groddblandning till då? I princip till allt jag äter. För det mesta som bas i sallad eller som enzymtillskott till olika grytor. Igår bjöd systern mig på tomatsoppa, då fick 60% av måltiden vara groddar och sallad.


Har du något spännande recept då?

Yes det har jag nämligen. Imorse stod jag och diskade, kollade på klockan och såg att avfärd till jobb skulle ske om 10 minuter. Då fick jag snabbt slänga ihop en spontan "Snabbmats Groddsallad"som blev godare än jag någonsin kunde tro. Det tog ca 4 minuter.


Recept:

5 DL av "Groddjonas ekoblandnig"

3/4 paket av tomatkross

1 paket svarta bönor

Oregano och Basilika (i min tomatkross fanns redan dessa kryddor, mycket nyttigare om man använder färska kryddor)Att låta majoriteten av maten man äter bestå av en stor variation av groddar, skott och grönsaker vågar jag mig påstå vara en stark faktor till välmående genom hälsosam mat.


Viktigt att veta när man groddar denna blandning är att inte grodda för länge. Jag brukar säga max 4 dagar! De snabbväxande fröna hjälper broccolin och rapsen att växa snabbare, då de suger upp vatten bättre och genom groningen alstra värme.


Om du känner dig redo att börja grodda rekommenderar jag starkt att börja med en groddblandning. Jag har blandat ihop en produkt på Sproutly.se: https://sproutly.se/fron-40g-3kg/groddjonas-ekologiska-froblandning


För den som behöver färdigt Kit finns min groddblandning plus en groddbox till paketpris: https://sproutly.se/paketerbjudanden/groddjonas-ekoblandning-groddbox

Här håller jag hus:

  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle